10 Nybegynder tips til saunagus

10 Nybegynder tips til saunagus

Er det første gang du skal prøve saunagus er her nogle begynder tips!

 

1. Drik rigeligt med væske inden.

For at undgå dehydrering er det en god ide at drikke rigeligt med væske i timerne op til at du skal i saunagus. Du kan supplere vand med væskeholdige grøntsagaer, frugt eller suppe. Det kan også være en god ide at indtage elektrolytter, da de hjælper til at opretholde væskebalancen. Elektrolytter er naturlige næringssalte vi har i kroppen som f.eks. natrium og kalium, som vi bl.a. udskiller gennem sved. Man kan købe sportsdrikke i supermarkederne tilsat elektrolytter eller man kan f.eks. købe brusetabletter eller pulver at blande i sit vand i helsekostbutikker. Man kan også få elektrolytter gennem sin kost eller lave sin egen elektroly blanding. Læs meget mere om elektrolytter her.

 

2. Sørg for at være veludhvilet og have spist tilpas.

Når vi går i sauna stresser vi op for at stresse ned. Det er således sundt at gå i sauna for de fleste, men vi kommer ikke udenom at det kortvarigt øger stressen i din krop. Derfor er det vigtigt at du ikke starter med at være meget træt eller sulten, syg eller på anden måde utilpas. Sørg for at have spist fornuftigt på dagen og ikke være alt for træt, hvis du vil have en god oplevelse med saunagus. Du skal dog heller ikke spise et tungt måltid lige inden!

 

3. Gradvis opvarmning / nedkøling.

Der er mange meninger om hvordan man bedst anvender varme/kulde terapi. Er man nybegynder anbefaler vi at man søger en blid overgang mellem kulde og varme. Drik derfor gerne en varm kop te inden du går ind i saunaen. På den måde varmer du gradvist din krop op og det føltes ikke lige så voldsomt at komme ind i saunaen, som hvis du småfryser inden. Når du kommer ud af saunaen, er det bedst at køle lidt ned i luften, inden du hopper i det kolde vand. Går du direkte ind under den kolde bruser, kan den store temperaturforskel give ubehag som svimmelhed. Så vent hellere et par minutter, få lidt at drikke og spis lidt snacks inden det kolde gys.

 

4. Sid på nederste bænk.

Din placering i saunaen har stort betydning for hvor varmt det bliver. Varmen stiger opad og du kan derfor med fordel starte med at sidde på den nederste bænk hvis du ikke er vant til varmen. Du er også velkommen til at rykke helt ned på gulvet, hvis det bliver for varmt undervejs. I vores sauna er der koldest i midten. Tæt på brændeovnen kan der være yderligere strålevarme.

 

5. Brug saunahue eller et ekstra håndklæde som skjold mod varmen.

Der er varmest på toppen i en sauna og derfor kan det føltes mere mildt, hvis du beskytter det der bliver allervarmest i en sauna – nemlig dit hoved. En saunahue beskytter hårbund, hår og de sarte øre mod varmen. Desuden hjælper en hue til at blodtrykket ikke stiger og falder lige så hurtigt, når du går ind og ud af saunaen og måske under det kolde vand.

Du kan medbringe et stort badehåndklæde eller et ekstra håndklæde som du kan tage over ryg skuldre eller helt op over hovedet, hvis ikke du har en saunahue. Dette vil beskytte huden mod varmen fra dampen og det vil være lettere at være i,  når der viftes varme rundt. Du kan også bruge dit håndklæde til at trække vejret igennem eller bare dine hænder, hvis luften føltes for varm i næsen. Brænder det på fingerspidserne, hjælper det at holde dem fladt på dine lår.

 

6. Ingen smykker i saunaen

Vær opmærksom på at smykker kan blive meget varme i en sauna. Overvej at tage dem af inden. Vi har masser af små skåle og kasser til opbevaring af personlige ejendele i vores omklædnings skur.

 

7. Undgå at drikke vand under selve gusen.

For at opnå saunaen fulde effekt, anbefaler vi at man undgår at køle kroppen ned, mens gusen står på. Begynder man at drikke væske allerede inde i saunaen, kan man også nemt komme til at indtage meget væske på kort tid og blive utilpas som følge heraf. Hold derfor væskeindtag til pauserne. Hvis formålet med at drikke vand er at køle kroppen ned, skal du undgå at dit drikkevand er iskoldt. Kroppen bruger nemlig mere energi på at varme væsken op og det hæver din kropstemperatur. Vi anbefaler en lun kop te i pausen og tempereret drikkevand.

 

8. Spil ikke helt!

Bliver du svimmel eller på anden måde utilpas under saunagus er du altid velkommen til at forlade saunaen før runden er slut. Husk blot at rejse dig forsigtig op og gå roligt ud af saunaen, så du ikke forværrer din situation. Vores kroppe reagerer forskelligt på varmen og hvordan du har spist, drukket og sovet vil også have en betydning for, hvor meget varme du kan tåle på dagen. Det er vigtigt at du lytter til din krop og ikke spiller helt. Start derfor hellere ud med kortere og/eller færre runder saunagus hvis du er nybegynder og arbejd dig stille og rolig op til at kunne tåle mere varme. Få hellere en kortere, men god oplevelse fra start. Din krop vil takke dig for din tålmodighed.

 

9. Spis salt i pauserne og efter.

Spis salte snacks mellem runderne og også gerne efter saunagus for at opretholde din væskebalance. Vi sørger for salt i pauserne.

 

10. Slut af på kold.

Når vi går i sauna fremprovokerer vi en feber lignende tilstand i vores krop. Vi varmer hud, muskler og organer op og kroppen går i gang med at rense ud, akkurat som når du har feber. Derfor kan nogle godt opleve en utilpashed efter sauna der minder om feber. Det er ikke farligt, men kan medføre ubehag og forstyrre nattesøvnen. Dette kan undgås ved at sørge for at kroppen er kølet ned, inden du hopper i tøjet og fortsætter din dag/aften. Hvis ikke luften er kold nok, kan du slutte af under bruseren eller i vores koldvandskar.